facebook-pixel-for-wordpress-242349285484848.zip

Hälsingelinet

Historia.

Linodlingen i Hälsingland hade mycket stor betydelse främst under 1700- och 1800-talen. Stora arealer besåddes med lin och linhanteringen gjorde stora tekniska framsteg. Omkring år 1700 fick prosten Olof Johan Broman i Hudiksvall idén att kraft från vattenhjul kunde användas till två av de tyngsta momenten i beredningen av lin från skörd fram till spinnbart lin. De två momenten är skäktning och bråkning.

Hälsingland har ett gynnsamt klimat för linodling. Detta i kombination med gediget kunnande samt tidig skörd har gjort vårt hälsingelin vida känt över världen.
I Flors by i Mo innanför Söderhamn anlades på 1700-talet ett linnemanufaktori som tillverkade damastdukar och servetter till de flesta av Europas hov. Även segelduk till den tidens stora segelfartyg, linnelärft och andra produkter av lin tillverkades vid Flor. Verksamheten där pågick i drygt 100 år och behövde stora mängder råvara. Linet odlades inte bara i Hälsingland utan även i övrigt i ett område från Uppland i söder till Ångermanland-Jämtland i norr.

Linet i nutid.

Lintillverkning finns fortfarande i Hälsingland, en kort bilresa från hotellet finns Växbolin som har en stor produktion av tyger och produkter. Här finns försäljning och ett sommarcafé. 

Givetvis säljer vi också dessa produkter i vår butik och dukar från Växbo används i vår restaurang.

ANMÄLAN

till vårt event på Hallwylska den 26/9 17:00-20:00

JUST NU

Vovven och Vi

Ta med din bästa vän till Orbaden och njut av en helg där vi förenar naturupplevelser med vardagsträning.
Under helgen kommer vi att träna på följsamhet i koppel, inkallning och möten med andra hundar. Detta i kombination med promenader, god mat och spa.

Skidpaket

Passa på att åka skidor på längden eller utför. Vi har mängder av trevliga paket för vinter där liftkort eller matsäck ingår.

Övernattning med bubbelprovning

Tillsammans lär vi oss grunderna om mousserande vin och vad som skiljer de olika sorterna åt, vi provar utvalda mousserande vin och champagne och får samtidigt höra lite om vår huschampagne Taittingers spännande historia.