facebook-pixel-for-wordpress-242349285484848.zip

Världsarvet hälsingegårdarna

Världsarvet

Det officiella namnet på Världsarvet Hälsingegårdar är ”Decorated Farmhouses of Hälsingland”. Världsarvet består av sju utvalda Hälsingegårdar vilka utsågs 2012 genom beslut av FN-organet Unesco. Det fokuserar på det som verkligen är unikt med gårdarna – att hälsingarna byggde fler och större rum för fester än bönder i resten av världen samt att det finns fler dekorerade interiörer i bondemiljö bevarade i Hälsingland än någon annanstans.

Världsarvsförklaringen gör gårdarna till ett kulturarv som delas av hela mänskligheten. Det som gör ett världsarv speciellt är det ”universella värdet” (Outstanding Universal Value, OUV). För Världsarvet Hälsingegårdar beskrivs det så här:

Gästgivars

Mitt i byn hittar ni världsarvsgården Gästgivars. Här bedrevs ett gästgiveri redan på 1600 och 1700 talet. På 1800-talet byggdes festhuset som är dekorerat av Jonas Wallström och en del av Unescos världsarv. 

Här kan man sommartid besöka en souvenirbutik, äta på caféet eller gå en guidad visning av världsarvsdelarna. 
Under lågsäsong kan gården visas för grupper vid förbokning.

ANMÄLAN

till vårt event på Hallwylska den 26/9 17:00-20:00

JUST NU

Ölruset 2024

24 juli. Löpning/Jogg/Rask promenad 7,5km (314 höjdmeter) med ölstopp i natursköna Orbaden, Hälsinglands riviera – följt av bad, mat och underhållning.

Boka boende hos oss. För er info tryck på läs mer.

Vandringspaket

Nu smälter snön och man börjar känna suget att komma ut i naturen. Vi vill flagga lite extra för våra trevliga vandringspaket som kombinerar spa med en härlig naturupplevelse. Här kan du vandra i berg, skog eller efter älven.

Orbadenstämman

30-31/7

Det är nu snart 3 år sedan Orbadenstämman återföddes. Även detta år erbjuds buskspel, konsert från kyrkbåtarna, ungdomssatsningar, artistframträdanden logdans och kurser. I vårt paket ingår entré till stämmans båda dagar, logi och mat.