Historia

Orbaden har varit känt som en av de vackraste badorterna i Sverige i snart 100 år. Redan på 1920-talet var det vida känt att det vid Ljusnans dalgång fanns en badstrand som var något utöver det vanliga. Enligt den första turistbroschyren kunde inte ens de mest berömda badstränderna på västkusten “uthärda en jämförelse”.

En dalmas vid namn Borgfeldt öppnade en badrestaurang “belägen endast sju timmars resa från Stockholm”. Detta var i juni 1926. Till en början fanns billiga rum att hyra i närliggande bondgårdar och villor.

Borgfeldt hittade till Orbaden tack vare sin kamratskap med teaterbröderna Henrik Olsson, Elis Ellis och Axel Janse. Henrik Olsson, som var från Söderala, hade tagit med sällskapet upp till Orbaden en sommar. Detta första besök ledde till att Borgfeldt, som redan drev en krog i Stockholm, startade och drev Orbadens badrestaurang med tillhörande camping och dansbana under åren 1926-1934.

1934 tog Elis Ellis över restaurangen. Elis Ellis var en känd skådespelare i Stockholm och hade ett stort kontaktnät bland teaterfolk och kändisar. Under Elis Ellis styre växte verksamheten i Orbaden och platsen kom att bli ett vattenhål för storstadens kulturelit. Festerna avlöste varandra. Det fanns de som tyckte att Orbaden blivit en alltför frisläppt plats. Särskilt kyrkan manade till motstånd under 1940-talet och menade att Orbaden blivit ett “syndens näste”. Särskilt baden upprörde. Det användes tvådelade baddräkter vilket var förbjudet enligt lag, dessutom förekom nakenbad. Det gick så långt att länsman blev tvungen att undersöka saken. Han valde dock att se genom fingrarna och lät festligheterna fortsätta. Han gick till och med så långt att han gjorde ett undantag och tillät både hel- och halvnakna bad i Orbaden, ett undantag som bara gällde på en annan plats i landet. Orbaden blev en av de stora svenska turistmagneterna.

Man tillrättalade allt för turisterna. Ellis byggde ut och började driva pensionat. Han anlade en rutschkana från slänten nedanför serveringen rakt ut i sjön. Varje vecka hölls det flera konserter och allsångskvällar, och på onsdagar och lördagar var det dans. En raststuga och ett utsiktstorn byggdes på Åsberget. På stranden serverades kaffe och byborna gick och sålde långmjölk och smörgåsar till solbadarna. Orbaden var överhuvudtaget en festlig plats att tillbringa sin semester på. Det fanns som mest tre serveringar, tre pensionat och fem kiosker i Orbaden, förutom restaurangen.

I slutet av 40-talet sålde Ellis restaurangen. Nästa krögare fick problem med rättigheterna och sålde så småningom anläggningen till Arbrå kommun som i sin tur sålde den vidare till Korsnäs. Under många år användes anläggningen som semesterhem för deras anställda. Man kunde också komma hit på husmorssemester – en möjlighet för hemmafruarna att koppla av från hushållssysslorna och få en tids lugn och ro, utan barn. Ju fler barn du hade desto längre fick du stanna.

År 2002 beslutade sig en utflyttad hälsing med stor erfarenhet från hotellbranschen för att flytta hem. Orbaden fick då återigen tillbaka sitt fokus som kurort.  Spa byggdes till och fokus lades på en avkopplande och rogivande miljö med hög nivå på service, mat och miljö.  Helene Åkerström Hartman fick lov att köpa större delen av fastigheterna 2008. Sedan dess har anläggningen renoverats löpande, alla rum har renoverats, spadelen byggts till och vuxit i omgångar, rummen och restaurangen har byggts om för att ta vara på den slående utsikten, den senaste delen med sviter och ny fest/konferenslokal färdigställdes hösten 2016.

Orbaden har återigen blivit en plats som folk talar om och vallfärdar till. En oas att koppla av på och njuta av årstidernas skiftningar. Varmt välkommen till Orbaden Spa & Resort!