facebook-pixel-for-wordpress-242349285484848.zip

Hållbarhetsarbete

Hos oss på Orbaden genomsyrar hållbarhetsarbetet hela verksamheten – oavsett om det gäller vår energiförbrukning, transporter eller den mat vi serverar i vår hyllade restaurang. Vårt mål är att ha en resort för framtiden. Därför är vi särskilt stolta över att vi nu försörjer anläggningen med värme vi får från borrhål och grundvattnet. Att våra senast tillbyggda 9 sviter är inredda med fokus på hållbarhet i materialval och tema. De flesta med återvunna möbler omgjorda och uppdaterade från antikhandlare i området. Att vi har ett nytt energisnålt kök. Att våra toaletter och duschar är moderna och snålspolande.  Att våra gäster enkelt kan åka tåg eller buss till oss. Att vi har fått Mångfaldspriset för vårt förhållningsätt till mångfaldsfrågor. Att vi har kockar som är väldigt bra på att göra goda rätter med stort fokus på grönt. Att vi har fokus inställt på FNs miljömål. Att vi har ett växthus/orangeri som värms upp av spillvatten från tvättmaskinerna.  Att vi tvättar vår egen frotté och kökstvätt och slipper transporter, och inte minst att vi har vår egen giftfria odling, från vilken en stor del av våra råvaror kommer. Ungefär 200 meter från jord till bord – ett svårslaget koncept ur hållbarhetssynpunkt!

De råvaror vi inte får från vår egen odling handlar vi istället i största möjliga mån från andra lokala producenter – av vilka Hälsingland har många.

En vackert blommande Hälsinge gråärt sträcker sig efter solen.

Daniel och Abrahtsin skördar rödbetor, gulbetor och polkabetor.

Orbaden Eko Odling består av ett 2000kvm stort fält där vi odlar allt från örter, blommande bi-favoriter, rotfrukter, rovor och en uppsjö andra grönsaker. De tveklösa stjärnorna på odlingen är dock våra kulturarvssorter – ärtor, rovor och rötter som traditionellt odlats i våra trakter men numera finner sig nära utkonkurrerade av de nyare grönsaksvariationer vilka lämpar sig bättre för massproduktion. 

Genom att hjälpa till att åter bygga upp bestånden av dessa arter sätter vi den biologiska mångfalden i centrum, och bidrar via vårt värnande om Hälsinglands kulturarv även till att främja artrikedomen i en värld där monokulturernas ekonomiska slagkraftighet annars riskerar utkonkurrera den.  

Vårt fokus på just traditionella odlingsmetoder lyser igenom i hela Orbaden Eko Odlings arbetssätt. Vi gör allt för hand och samarbetar med naturen – helt utan gifter och med hjälp växelbruk, vilket innebär att vi varierar växtföljden år för år och på så vis med ekologiska metoder undgår försvårande sjukdomar och skadedjur.

En färggrann skörd från vår egen odling.

Orbaden Kock

Majd en av våra kockar tar emot dagens skörd.

Några av Våra lokala leverantörer

Tura Gård, Järvsö

Bröderna Olssons Fiskodling, Lottefors

Järvsö Ost

Björks,  Färila

Tillmans, Bollnäs

Fåraherden, Färila

Bröderna Ljungberg, Ljusdal

Bredänge Växtodling, Järvsö

Några av Våra lokala leverantörer

Järvsö Getost

Kinsta Ägg, Söderhamn

Teve Kvarn, Järvsö

Lotta Boden, Los

Janssons Bröd, Ljusdal

Tevsjö Destilleri

Sörby Gård, Rengsjö

Hälsingesylt, Gnarp

En liten film från vår nominering till Änglamarkspriset 2020

Helene Åkerström Hartman

Helene Åkerström Hartman,
VD och ägare

ANMÄLAN

till vårt event på Hallwylska den 26/9 17:00-20:00

JUST NU

julmarknad på gästgivars 15/12

Söndagen den 15/12 har Hälsingegården Gästgivars julmarknad.  Kombinera en natt hos oss mellan lördag och söndag och avsluta helgen med en mysig julmarknad.

Årets julbord

På typiskt Orbadenvis serveras vi ett julbord i klassisk stil men med en lite modernare, grön twist. Med grönsaker från våra egna och lokala odlingar och kött från svenska gårdar. 

Hos oss hittar du alla de klassiska julrätterna, sillar i egna inläggningar, olika rökta och torkade delikatesser, smakrika grönsaksrätter, småvarmt, Lottas Jansons frestelse och Kalles köttbullar. Som avslutning dukar vi upp ett efterrättsbord med desserter, julgodis, Hälsingeostkaka och ris a la Malta. 

För den som föredrar serverar vi även ett växtbaserat julbord.