facebook-pixel-for-wordpress-242349285484848.zip

Hälsingelinet

Historia.

Linodlingen i Hälsingland hade mycket stor betydelse främst under 1700- och 1800-talen. Stora arealer besåddes med lin och linhanteringen gjorde stora tekniska framsteg. Omkring år 1700 fick prosten Olof Johan Broman i Hudiksvall idén att kraft från vattenhjul kunde användas till två av de tyngsta momenten i beredningen av lin från skörd fram till spinnbart lin. De två momenten är skäktning och bråkning.

Hälsingland har ett gynnsamt klimat för linodling. Detta i kombination med gediget kunnande samt tidig skörd har gjort vårt hälsingelin vida känt över världen.
I Flors by i Mo innanför Söderhamn anlades på 1700-talet ett linnemanufaktori som tillverkade damastdukar och servetter till de flesta av Europas hov. Även segelduk till den tidens stora segelfartyg, linnelärft och andra produkter av lin tillverkades vid Flor. Verksamheten där pågick i drygt 100 år och behövde stora mängder råvara. Linet odlades inte bara i Hälsingland utan även i övrigt i ett område från Uppland i söder till Ångermanland-Jämtland i norr.

Linet i nutid.

Lintillverkning finns fortfarande i Hälsingland, en kort bilresa från hotellet finns Växbolin som har en stor produktion av tyger och produkter. Här finns försäljning och ett sommarcafé. 

Givetvis säljer vi också dessa produkter i vår butik och dukar från Växbo används i vår restaurang.

ANMÄLAN

till vårt event på Hallwylska den 26/9 17:00-20:00

JUST NU

julmarknad på gästgivars 15/12

Söndagen den 15/12 har Hälsingegården Gästgivars julmarknad.  Kombinera en natt hos oss mellan lördag och söndag och avsluta helgen med en mysig julmarknad.

Årets julbord

På typiskt Orbadenvis serveras vi ett julbord i klassisk stil men med en lite modernare, grön twist. Med grönsaker från våra egna och lokala odlingar och kött från svenska gårdar. 

Hos oss hittar du alla de klassiska julrätterna, sillar i egna inläggningar, olika rökta och torkade delikatesser, smakrika grönsaksrätter, småvarmt, Lottas Jansons frestelse och Kalles köttbullar. Som avslutning dukar vi upp ett efterrättsbord med desserter, julgodis, Hälsingeostkaka och ris a la Malta. 

För den som föredrar serverar vi även ett växtbaserat julbord.